Brook Preloader

Blog

Van Faalangst, naar Fearless en uiteindelijk Fear Less

Van Faalangst, naar Fearless en uiteindelijk Fear Less

Op mijn pad naar het omgaan met faalangst heb ik een ontdekking gedaan, die ik met iedereen zou willen delen die ook wil leren omgaan met faalangst: Er is een significant verschil tussen volledig ‘fearless’ (angstloos) zijn en leren om ‘Fear Less’ (minder te vrezen).

Deze twee klinken misschien vergelijkbaar, maar ze staan voor heel verschillende benaderingen in het omgaan met de dagelijkse uitdagingen die faalangst met zich meebrengt en ook in de omgang met angst, stress en zorgen die iedereen wel heeft in het leven.

Dit is hoe ik deze twee perspectieven heb ervaren en hoe ik gaandeweg heb geleerd om op een constructieve manier met mijn (faal)angst om te gaan.

Fearless: De Mythe van Geen Angst

Wanneer je leeft met angst en zorgen, dan is het heel logisch om te verlangen naar een leven zonder zorgen en angst. Dat was ook waar ik aanvankelijk naar streefde, want hoe fijn zou het leven voelen wanneer je ‘fearless’ bent. Ik dacht dat als ik geen angst meer zou voelen, dat automatisch tot een veel fijner en een meer succesvol leven zou lijden. Het idee van ‘fearless’ zijn klonk mij destijds als muziek in de oren. Een leven waarin angst geen invloed meer op mij en mijn beslissingen had, waarin ik risico’s kon nemen zonder enige twijfel of terughoudendheid en onkwetsbaar voor de kritiek van anderen die mijn faalangst voedde. Het klonk als een uitstekende oplossing!

Het gevaar van ‘Fearless’ zijn

Maar leven zonder enige vorm van angst is natuurlijk niet alleen onrealistisch, het is ook totaal onwenselijk. Compleet zonder angst leven zou betekenen dat ik een belangrijk oerinstinct zou negeren die me eigenlijk beschermt en ook sturing geeft aan mijn gedrag. Angst, hoe onprettig ook, heeft ook een doel: het waarschuwt ons voor echt gevaar en stimuleert ons om voorzichtig te zijn wanneer dat nodig is. Het streven naar een angstloos bestaan gaat voorbij aan het belang van deze emotie en de belangrijke rol die het in het leven heeft. Uit het gevoel van angst volgt bijvoorbeeld gedrag zoals voorzichtigheid of voorbereiding. Het is een oerinstinct en niet zonder reden.

Overgang naar ‘Fear Less’

Gaandeweg met vallen en opstaan, vele gesprekken en “soul searching”, realiseerde ik me dat het doel zonder angst te leven niet alleen onrealistisch is, maar ook onverstandig. Omgaan met angst of faalangst gaat niet om geen angst te voelen, maar om met angst om te leren gaan. Met andere woorden niet een fearless leven, maar een ‘Fear Less’ leven. Deze verandering in mindset veranderde enorm veel voor mij. In plaats van mijn angsten te ontkennen of te onderdrukken, leerde ik ze te herkennen, te begrijpen en er op een gezonde manier mee om te gaan. Dit betekende dat ik moest leren om mijn reacties op angst te beheersen en strategieën te ontwikkelen om mijn angstgevoelens te verminderen en beheersen.

Hoe ‘Fear Less’ Mijn Leven Veranderde

Leren om ‘Fear Less’ te zijn heeft me geholpen om, op eigen tempo, meer gecalculeerde en behapbare risico’s te nemen en uitdagingen aan te gaan waardoor mijn zelfvertrouwen groeide. Door mijn angsten onder ogen te zien en ze te beheersen, heb ik geleerd waar mijn mogelijkheden en grenzen liggen, wat mijn talenten zijn en waar er ruimte is voor ontwikkeling. Ik heb geleerd dat moed niet de afwezigheid van angst is, maar het vermogen om door te gaan, zelfs wanneer je bang bent. Kortom, ik leerde mijn monster in de ogen te kijken!

Tot Slot

De reis van ‘fearless’ naar ‘Fear Less’ is een pad van persoonlijke verandering geweest, van het najagen van een onbereikbaar, onrealistisch en onwenselijk ideaal naar het omarmen van een praktische, constructieve en gezonde benadering van angst en faalangst. Ik moedig iedereen die worstelt met soortgelijke uitdagingen aan om hier goed over na te denken en te overwegen hoe deze kijk op hun eigen leven toe te passen. Uiteraard op een manier en in een tempo die past bij zijn of haar persoonlijkheid en in zijn of haar leven. Het is niet de afwezigheid van angst die je sterk maakt, maar juist jouw reactie daarop in combinatie met jouw bereidheid om je niet te laten weerhouden door jouw angst van de dingen die je kunt en wilt doen!